Tvättomatens fläckkunskap

Vi delar gärna med oss av den kunskap som vi byggt upp under mer än 30 år inom tvätteribranschen. Vi får ofta frågor om sådant som rör vårt specialområde, fläckar, och vi gör vårt yttersta för att förmedla vår kunskap vidare. Det finns en hel del sanningar och nästan ännu fler myter om fläckborttagning. Att ta bort fläckar är en konst. Om du är osäker, tala först med oss. Generellt ska man förbehandla alla fläcker innan tvätt.

Agera snabbt
Du har störst sannolikhet att få bort en fläck om du behandlar den medans den är färsk och ännu inte hunnit gro in i tyget och torka. Ett generellt tips är att först prova fläckborttagningsmedel på ett område som inte är synligt.

Fläckborttagningsmedel
Olika fläckborttagningsmedel verkar på olika sätt. Var noga med att läsa instruktionerna på paketet. Följ angiven verkningstid! Klorin kan vara ett mycket effektivt medel men måste användas med yttersta försiktighet, även på vita bomullsplagg som lätt gulnar.

Blod
Proteinbaserade fläckar som till exempel mjölk eller blod, på ytor som inte är tvättbara bör behandlas med kallt vatten, inte varmt.

Blyerts
Förbehandla fläcken med Vanish och tvätta i vattentvätt.

Bläck
Om du har endast ett tunt bleckstreck går det bra att förbehandla med Vanish. Om en större mängd bläck trängt in i trygget så att det dränkt tyget riskerar du att sprida fläcken om du behandlar den, om fläcken är på ett mindre synligt ställe kan det vara bäst att låta den vara.

Bär
Förbehandla fläcken med Vanish och tvätta i vattentvätt som vanligt.

Choklad
Choklad behandlas som en fettfläck, se behandling fettfläckar.

Fettfläckar
Förbehandla alltid feta fläckar med fläckborttagningsmedel, vi använder Tabort. Feta fläckar försvinner vid 90 graders tvätt. Om plagget är känsligt rekommenderar vi istället borttagning av alla feta fläckar i kemtvätt.

Frukt
Förbehandla fruktfläcken med vanish och vattentvätta.

Gräs
Gräs kan förbehandlas med Vanish, men även TaBort fungerar mot gräsfläckar.

Kaffe
Kaffefläckar går bort i vattentvätt utan förbehandling.

Ketchup
Förbehandla fläcken med Vanish och tvätta därefter på sedvanligt vis i vattentvätt.

Läppstift
Förbehandla läppstift med Tabort och tvätta i vattentvätt.

Målarfärg
Målarfärg är svårt att få bort. Har du fått ytlig färg på dig, om du tex skrapat mot en vägg, och färgen fortfarande är färsk, kan du få bort färgen om du lägger på flytande tvättmedel på fläcken och gnuggar. Har färgen torkat eller sjunkit in i tyget är det mycket svårt att få bort fläcken. Behandling avser både vattenbaserad och oljebaserad färg.

Noppor
Noppor tar du bäst bort genom att använda en noppbortagningsmaskin, exempelvis Noppa Bort.

Olja
Olja ska behandlas som en fettfläck, se Fettfläckar.

Skokräm
Skokräm ska behandlas som en fettfläck, se Fettfläckar.

Stearin
Skrapa bort stearinet som ligger utanpå tyget. Smält därefter det kvarvarande stearinet med hjälp av ett strykjärn. Lägg ett lager papper, tex hushållspapper, mellan strykjärnet och tyget. Tänk även på att skydda strykbrädan med ett lager papper så att stearinet inte förflyttar sig till strykbrädan. Behandla därefter fläcken som en vanlig fettfläck, tvätta gärna i 90 grader. Om du har ett känsligt plagg rekommenderar vi att du lämnar in plagget på kemtvätt. Om fläcken inte är behandlad, brukar den kunna avlägsna utan större svårigheter i kemtvätt.

Svett
Svettdoft går bort i vanlig vattentvätt, du behöver inte förbehandla svett.

Sylt
Förbehandlar du fläcken med Vanish brukar det gå bort i tvätten.

Tandkräm
Fläckar från tandkräm går bort i vanlig vattentvätt. Vänta inte för länge med att tvätta bort tandkrämen, många tandkrämer innehåller blekmedel som kan bleka tyget.

Te
Förbehandla tefläcken med Vanish. Tvätta med fördel med förtvätt.